Festival van de Stille Film van donderdag 28 september tot en met zondag 1 oktober 2023.

Met STOM! brengen we een nieuw filmfestival naar Brugge waar de allerklassiekste onder de klassieke films uit de 130-jarige filmgeschiedenis aan bod komen. Met stille film of stomme film worden verhalen verteld door middel van subtiele gebaren, expressieve gezichtsuitdrukkingen en meeslepende muzikale begeleiding. Door live muzikale begeleiding wordt elke vertoning van stomme film een unieke beleving waar de interactie tussen het beeld op het scherm, de muzikant en het publiek intens is. Bereid je voor op een reis vol nostalgie, verwondering en bewondering voor de pioniers die de fundering legden voor de magie die we vandaag de dag in de bioscoop ervaren.

(Klik door voor meer info op het oranje.)

THE MAN WHO LAUGHS (1928)
Gwynplaine kreeg als wrede straf een ‘permanente glimlach’ letterlijk in het gezicht gekerfd. Hij wordt verstoten en raakt bevriend met Dea, een blind meisje dat zich niet bewust is van zijn littekens…

Live pianobegeleiding: Hilde Nash
Donderdag 28/9/2023 om 20u

HOMECINEMA — DUBBELPROGRAMMA
OP PAD MET MAURICE LEFÈVRE, EEN PASTEIBAKKER EN AMATEURCINEAST UIT ANTWERPEN 1930-1932
In 1930 kocht Maurice Lefèvre, een Antwerpse pasteibakker, zich een filmcamera en filmde de belangrijke momenten in zijn gezin en familie. Selectie kortfilms: Tijdens het groot schoolverlof, H.Bloedprocessie te Brugge, Bezoek aan Brugge.
Live muzikale begeleiding: The Rights of Sleepers

9½ — EEN MONTAGEFILM MET AMATEURFILMS VAN OVER DE HELE WERELD
In 1922 zag dankzij Pathé de 9,5 mm film ofwel de Pathé Baby het levenslicht in Frankrijk. Het was het eerste filmformaat dat was ontworpen voor zelfgemaakte cinema.

De voorstelling wordt voorafgegaan door een gratis lezing om 18u door Erik Martens, auteur van het
boek Bobonneke valt in de radijzen, over een Vlaamse familiekroniek over de Antwerpse pasteibakker.
Vrijdag 29/9/2023 om 20u

LASTER DER MENSCHHEIT (1927)
Drama over een beroemde operazangeres die verslaafd is aan cocaïne en opium en in de klauwen gehouden wordt door haar duivelse manager en drugsdealer. Op een avond verschijnt haar dochter bij een optreden…

Filmscore i.o.v. STOM!: Ryako (Mel Ciriaco)
Zaterdag 30/9/2023 om 20u

CINEMA’S FIRST NASTY WOMEN
Een kijkje in het wereldbeeld van 100 jaar geleden. Een tijd bol van technische en sociale innovaties, alsmede ongefundeerde vooroordelen. In deze compilatie laten vrouwen van alle leeftijden, beroepen en sociale status zich zien van hun onverwachte, rebelse kant.

Live pianobegeleiding: Tijn Huylebroeck
Zondag 1/10/2023 om 11u (ontbijtformule mogelijk om 9:30u)


FESTIVALLOCATIES

Lumière Cinema Brugge: Sint-Jacobsstraat 36, 8000 Brugge

BEEN: Speelmanskapel, Beenhouwersstraat 1-3, 8000 Brugge

STOM! kwam tot stand met de steun van: VAF — Stad Brugge — Lumière Cinema Brugge.
In samenwerking met: BEEN, Dekant, CINEMATEK, Razor Reel, Felix Archief Antwerpen, EYE Filmmuseum, INEDITS Amateur Films, Park Circus, De Republiek.

Events