Donderdag 28 september 2023 om 20u in Lumière Brugge

1928, Verenigde Staten, Paul Leni, 110m (tussentitels in het Engels)

Romantisch drama naar de roman van Victor Hugo

met: Mary Philbin, Conrad Veidt

Inleiding: Anke Brouwers (filmhistorica School of Arts/KASK HoGent)

Live pianobegeleiding: Hilde Nash

Conrad Veidt speelt de hoofdrol als Gwynplaine, die op wreed bevel van Koning James II een ‘permanente glimlach’ kreeg — een straf die letterlijk in het gezicht van de jongen werd gekerfd door de koninklijke chirurg, zodat hij “altijd zou kunnen lachen om de dwaasheid van zijn vader”. Gwynplaine wordt verstoten en raakt bevriend met Dea, een blind meisje dat zich niet bewust is van zijn littekens. Maar het gelukkige paar wordt bedreigd door de onverwachte verschijning van een gezicht uit Gwynplaine’s verleden.

De kenmerkende ‘look’ van Gwynplaine wordt genoemd als een belangrijke invloed voor de Amerikaanse stripboekenschrijver, animator en kunstenaar Bob Kane, toen hij de visuele esthetiek creëerde van Batmans grijnzende aartsvijand: de Joker. De buitengewone prestatie van Veidt en de film als geheel verdienen het echter om voor veel meer gevierd te worden.

Hilde Nash (°1977) begeleidt sinds 2002 stille films met live improvisaties op piano. Sinds 2009 is ze één van de vaste pianisten van Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief, waar ze bijna wekelijks stille films begeleidt. Ze studeerde de master muziektherapie aan LUCA School of Arts, Campus Leuven/ Lemmens. Naast haar werk als muzikant staat ze in het buitengewoon lager onderwijs waar ze muziekles geeft aan bijzondere kinderen. Ze werkt momenteel ook aan haar eerste plaat waarop ze eigen Nederlandstalige en Engelse nummers zingt.

In samenwerking met: VAF — STAD BRUGGE — Cinema Lumière Brugge — Park Circus