Donderdag 4 januari 2024 om 20:00u in Cinema Lumière Brugge

Baz Luhrmann | USA | 1996 | 120' | Nederlands ondertiteld

Een iconische film uit de jaren 90 vertelt het verhaal van de Capulets en de Montagues, twee rivaliserende families in het stedelijke Verona Beach, Californië. Deze eigentijdse interpretatie van het beroemde toneelstuk van William Shakespeare staat vooral bekend om de charismatische vertolkingen van de jonge Leonardo DiCaprio en Claire Danes. Romeo, een Montague, verschijnt vermomd op een bal van de Capulets en wordt verliefd op de beeldschone Juliet. Ondanks haar verloving met Dave Paris, voor wie ze geen genegenheid koestert, belooft Juliet met Romeo te trouwen. Ze vragen de vriendelijke pater Laurence om de ceremonie in het geheim uit te voeren, maar bloedvergieten en tragedie werpen een schaduw over de toekomst van het jonge paar.

Door een hedendaagse setting te combineren met de originele Shakespeareaanse dialogen, wordt een sfeer gecreëerd die zowel in het verleden, het heden als de toekomst plaats zou kunnen vinden. Hoewel de verfrissende visuele stijl van regisseur Luhrmann destijds de filmcritici verdeelde, kon het publiek van die tijd de film zeker waarderen.

De vertoning wordt ingeleid door Marie Vandecaveye. De kopie is op 35 mm pellicule uit het Koninklijk Belgisch Filmarchief CINEMATEK.