Dinsdag 23 april 2024 om 20:00u in Cinema Lumière Brugge – i.k.v. MOOOV

Hikayat al-jawaher al-thalatha

Michel Khleifi | 1995 | 112 min | Fr-Nl ondertiteld

Cast: Mohammed Nahhal, Hana’Ne’Meh, Ghassan Abu Libda, Bushra Qaraman

Voorstelling in kader van MOOOV en in aanwezigheid van de regisseur.

Het Palestijnse probleem verpakt als een modern sprookje over een jonge tiener in een vluchtelingenkamp in de Gazastrook, die op zoek gaat naar verdwenen juwelen.

Nahhal speelt de 12-jarige Palestijn Youssef, een kind van de Intifada. Zijn vader zit in de gevangenis en zijn broer wordt door het Israëlische leger gezocht. Hij woont met zijn moeder en zus in een vluchtelingenkamp. Hij slaagt erin aan de harde realiteit te ontsnappen door tijdens zijn tochten op het dorre land van de Gazastrook in dagdromen te vervallen. Hij wordt verliefd op de jonge zigeunerin, Aida (Hana’Ne’Meh). Hun dromen behoren tot de wondere wereld van djinns en vredesduiven. De drie diamanten aan de ketting van Aida’s grootmoeder symboliseren tijd, ruimte en het van vrijheid beroofde lichaam. De poging van de jongen om naar Amerika te emigreren mislukt. 

Zijn blinde oom kijkt, net als de mythologische figuur Tiresias, naar de zee en vindt niemand om het slapende land wakker te maken.

Uit de Cinema Novo catalogus (1996):

Het einde van de film is even poëtisch als het begin. In de openingssequenties zet Khleifi de toon: een mengeling van de droomwereld van de jongen, een fabel in de aloude “1001 Nacht”-traditie en de realiteit van de bezette Gazastrook. Enerzijds bevat zijn film gewelddadige scènes in TV-reportagestijl; anderzijds put Khleifi uit de traditionele vormen en symbolen van de oosterse fabel.

Verbeelding en realiteit wisselen elkaar niet enkel af, ze doorkruisen elkaar: de laatste amoureuze dialoog tussen de kinderen speelt tegen de achtergrond van tragische rellen.

Khleifi’s verdienste ligt vooral in het doorbreken van de beklemmende grenzen van de realiteit van Gaza door een ode aan de creativiteit en de geluksdromen van de kinderen.