Donderdag 4 april 2024 om 20:00u in Cinema Lumière Brugge

Luis Buñuel | MX | 1962 | 92' | Komedie – fantasy | Spaans gesproken | Ned. ondertiteld

i.s.m. Instituto Cervantes en Aecid Film Library

‘Ook al wordt een werk in de literatuur, de kunst of de muziek toegejuicht door de meerderheid, het moet gemaakt zijn voor een minderheid, anders is het waardeloos.’ (Roger Peyrefitte)

Enkele gerespecteerde burgers houden een etentje. Na verloop van tijd blijkt dat de gasten de kamer niet kunnen verlaten. Er zijn geen fysieke obstakels, maar het ontbreekt hun aan wilskracht om weg te gaan. Langzamerhand valt de kleinburgerlijke façade van fatsoen weg.

El Ángel Exterminador is een vrije metafoor. Zijn beelden, zoals die van dromen, komen niet overeen met die van de tastbare werkelijkheid; ze brengen een eigen werkelijkheid over. Deze beelden worden uitgevoerd door hun eigen logica, waarvan het geheim niet kan worden beschreven in relatie tot de alledaagse werkelijkheid. Het is om die reden dat El Ángel Exterminador geen film is van symbolen die afgeleid zijn van een vastomlijnde referentie. Net als de Sfinx stelt Buñuel een enigma voor en daarmee vat een van de grootste regisseurs van de 20ste eeuw zijn werk van meer dan dertig jaar samen. El Ángel Exterminador is niet zomaar een poging, het is het resultaat van een bewezen professionele rijpheid. Het is bovendien een nieuw type film, geïnspireerd door de rebelse persoonlijkheid van een filmmaker die er plezier in schiep waarheid te vinden in het ongewone; een waarheid die verdergaat dan louter schijn.

Deze onnavolgbare film is niet bedoeld als een niet-ontcijferde rune. Integendeel, hij doet een beroep op de gevoeligheid van elke toeschouwer in dezelfde mate als deze gevoeligheid de film zijn uiteindelijke zin en betekenis kan geven. Goedkeuring en afwijzing hebben in dit geval dezelfde waarde. Dromen kunnen niet goedgekeurd of afgewezen worden; ze kunnen alleen gedroomd worden. El Ángel Exterminador is dus een noodzakelijke ervaring, en juist daarom is het een mijlpaal in de filmgeschiedenis.

El Ángel Exterminador is een verontrustend en waarheidsgetrouw beeld van de hedendaagse maatschappij; het laat sporen na en getuigt van de belangrijkste problemen van onze tijd.

De vertoning wordt ingeleid door Pieter Keereman.

Met bijzondere dank aan het Instituto Cervantes Bruselas.

El ángel exterminador (Luis Buñuel, 1962) © Archivo Lluís Benejam