Zondag 18 februari 2024 om 14:00u in tijdelijke cinema Jean Van Eyck (Exporuimte Poortersloge, Kraanrei 19, Brugge)

Paul Leni | Duitsland | 1924 | stille film | 80' | tussentitels: Engels

De Duitse stomme filmklassieker geregisseerd door schilder en filmarchitect Paul Leni in een restauratie door de Deutsche Kinemathek.

Een jonge dichter verzint romantische verhalen over de kermisfiguren Harun al Raschid, Ivan de Verschrikkelijke en Jack the Ripper. De wassen replica's komen tot leven in fantastische episodes die variëren van donkere expressionistische ballades tot burleske kluchten. Bij deze speelse combinatie van komische en sinistere effecten zijn ook de dichter zelf en de dochter van de eigenaar van het kabinet, die hij aanbad, in verschillende rollen betrokken.

Das Wachsfigurenkabinett van Paul Leni werd voor het eerst opgevoerd in Wenen in 1924. De restauratie van de Deutsche Kinemathek die hier wordt getoond is gebaseerd op een 35 mm nitraatprint uit de National Archives van het British Film Institute (BFI); toevoegingen zijn gemaakt van een nitraatprint van de Franse versie van de film. Omdat de tekst van de originele Duitse tussentitels niet bewaard is gebleven, zijn de Engelse tussentitels van de BFI-kopie ongewijzigd gelaten.

De film wordt voorafgegaan door de vertoning van de allereerste adaptatie van Frankenstein (1910) en uit de collecties van de Library of Congress National Audio-Visual Conservation Center.

"Tijdens zijn studie besluit Frankenstein een perfect mens te creëren, dat tot leven wordt gewekt in een vat met brandende chemicaliën. Op zijn trouwdag ziet Frankenstein het monster dat hij heeft gemaakt weerspiegeld in een spiegel. Het monster keert terug naar zijn schepper om geaccepteerd te worden, maar verdwijnt weer voor de spiegel, waar alleen zijn langzaam vervagende spiegelbeeld achterblijft. Wanneer Frankenstein verschijnt, ziet hij het vervagende beeld, wat de vernietiging van het monster symboliseert tegenover Frankensteins groeiende liefde voor zijn vrouw en leven." — The Frankenstein Film Sourcebook

De vertoning wordt muzikaal begeleid door Jozef Sercu.

Voor de tentoonstelling Kwart voor Nacht werd met de technische medewerking van VTI Brugge een nieuwe cinemazaal gebouwd op de gelijkvloerse verdieping van Exportuimte Poortersloge. In Cinema Jean Van Eyck worden drie zondagmatinees georganiseerd.

Gratis, maar reserveren is verplicht – de plaatsen zijn beperkt! Maximum 2 tickets per reservatie. Ontdek hier het volledige programma.

Een organisatie van CC Brugge en Brugotta met de medewerking van Pelliculot, Razor Reel Flanders Film Festival, Deutsche Kinemathek en Library of Congress National Audio-Visual Conservation Center.

Na de film is er uiteraard nog tijd om ook de tentoonstelling te bezoeken waarin 12 kunstenaars vooral via zwart-wit fotografie een antwoord geven op huiskunstenaar Yves Gabriels die voor de gelegenheid in de rol van dokter Frankenstein kruipt.