Zondag 4 februari 2024 om 14:00u in tijdelijke cinema Jean Van Eyck (Exporuimte Poortersloge, Kraanlei 19, Brugge)

James Whale | USA | 1935 | Engelse versie | 75'

Regisseur James Whale overtreft met zijn vervolgfilm Bride of Frankenstein (1935) van begin tot eind zijn eigen origineel. De humor in de film is zowel intens als macaber, en de expressionistisch-gotische sets en het camerawerk getuigen van een indrukwekkend vakmanschap.

Het verhaal, losjes gebaseerd op Mary Shelley's klassieke roman Frankenstein, dient als een meditatie over de relatie tussen het profane en het mooie, het spirituele en het godslasterlijke. Het verkent diepgaande verschillen tussen geliefden die alleen maar kunnen leiden tot onvermijdelijke dood en verderf in de meest tragische omstandigheden.

De gebeurtenissen van Bride of Frankenstein vinden plaats waar de eerste Frankenstein uit 1930 eindigde. Om de sequel te kunnen volgen, is het voldoende te weten dat Frankenstein een schepsel creëerde door leven te reanimeren, wat niet zonder gevolgen bleef. In Bride of Frankenstein overleeft Het Monster een woedende menigte die een windmolen samen met hem probeert af te branden. Ondertussen moet een gewonde Dr. Frankenstein teruggebracht worden naar zijn huis, waar zijn nieuwe vrouw op hem wacht.

De veronderstelde vrede duurt echter niet lang, aangezien het Monster opnieuw door het platteland zwerft, op zoek naar acceptatie maar slechts angst en haat tegenkomt. Tegelijkertijd wordt Dr. Frankenstein benaderd door de geobsedeerde Dr. Pretorius, een voormalige collega die eveneens leven wil reanimeren en daarvoor Frankensteins hulp nodig heeft.

Voor de tentoonstelling Kwart voor Nacht werd met de technische medewerking van VTI Brugge een nieuwe cinemazaal gebouwd op de gelijkvloerse verdieping van Exportuimte Poortersloge. In Cinema Jean Van Eyck worden drie zondagmatinees georganiseerd.

Gratis, maar reserveren is verplicht – de plaatsen zijn beperkt! Maximum 2 tickets per reservatie. Ontdek hier het volledige programma.

Een organisatie van CC Brugge en Brugotta met de medewerking van Pelliculot, Razor Reel Flanders Film Festival en Park Circus.

Na de film is er uiteraard nog tijd om ook de tentoonstelling te bezoeken waarin 12 kunstenaars vooral via zwart-wit fotografie een antwoord geven op huiskunstenaar Yves Gabriels die voor de gelegenheid in de rol van dokter Frankenstein kruipt.