Woensdag 19 maart 2025 om 19:30u in Cinema Lumière Brugge

Richard Linklater | VS | 2014 | Drama | 159' | Engels gesproken – Nederlands ondertiteld

Met: Ethan Hawke, Patricia Arquette, Ellar Coltrane, ...

Tien jaar na de release blijft Boyhood harten veroveren! Een uniek project dat zijn weerga in de filmgeschiedenis niet kent. 

Richard Linklater vertelt met Boyhood een intiem verhaal van epische omvang. Gefilmd over een periode van 12 jaar met dezelfde acteurs – elk jaar een paar dagen – weet Richard Linklater (Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight) tot in verbazingwekkend detail de jongensjaren van Mason (Ellar Coltrane) te vatten. We zien hem voor onze ogen opgroeien van jongen tot man en zien zijn familie mee veranderen en verouderen over de jaren. Maar Boyhood biedt veel meer dan deze gimmick die Linklater zelf omschrijft als ‘timelapse photography of a human being’. Geen spektakel of epische personages, maar een reflectie over het verstrijken van de jaren.

In dit ontroerend coming-of-age-verhaal zien we twaalf zomers lang de zesjarige Mason opgroeien tot een volwassen man. We volgen ook zijn zus Samantha (Lorelei Linklater) en hun gescheiden ouders (Patricia Arquette en Ethan Hawke). Terwijl de jaren voorbij glijden, zien we hoe elk van hen omgaat met nieuwe fases in hun leven en hoe hun banden onderling veranderen. Het is onmogelijk om je eigen reis niet te herkennen in deze prachtige en hartverwarmende ode aan het opgroeien, het familieleven, en het verstrijken van de tijd.

Boyhood won de Zilveren Beer in Berlijn, kreeg zes Oscarnominaties waarvan Patricia Arquette haar nominatie voor Beste Actrice in een Bijrol wist te verzilveren.

De film wordt ingeleid door regisseur Bert Scholiers die zich voor zijn eigen films liet inspireren door Linklater. Nadien is er ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

In samenwerking met Concertgebouw Brugge.